Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Nordens Ark 2017

I samarbetsavtalet mellan Tidaholms Sparbank och Tidaholms och Mullsjös kommuner erbjuder banken en studieresa till Nordens Ark för alla elever i årkurs fem. Den 11 maj åkte fem bussar mot Nordens Ark med elever, lärare och personal från banken. Även om vädret inte visade sig från sin bästa sida, så var både barn och arrangörer nöjda med besöket.

Nordens Ark 2017_guidning_Tidaholms Sparbank
Nordens Ark 2017_hökensås_Tidaholms Sparbank
Klasserna delas upp i grupper och får gå en guidetur på 1,5 timma. Guideturen kallas catwalk och guiden berättar om alla kattdjuren och de fåglar som finns längs turen.

Nordens Ark 2017_gunga_Tidaholms Sparbank
De vita kepsarna signalerar vilka som är med i vårt sällskap.

Nordens Ark 2017_tillbaka från guidning_Tidaholms Sparbank
Valstadsklassen tillbaka från guidningen.

Nordens Ark 2017_Ekedalen_Tidaholms Sparbank
Elever och en utav lärarna från Ekedalen.

Nordens Ark 2017_gruppbild_ Tidaholms Sparbank
Innan vi åkte hem så samlas alla för en gruppbild!

Nu är berättelsetävlingen avgjord!

När eleverna var på plats i skolan igen så fick de i uppgift att skriva en berättelse om deras upplevelser från Nordens Ark. Vid prisutdelningen fick eleverna en glass och den berättelsen som stack ut lite extra belönades med biobiljetter.

Nordens Ark berättelse_2017_Forsen 5C
Forsen 5C. Vinnare i klassen: Elma Johansson (Elmas berättelse finns att läsas längst ned på sidan)

Nordens Ark berättelse_2017_Forsen 5B
Forsen 5B. Vinnare i klassen: Arezoo Ashoori

Nordens Ark berättelse_2017_Fröjered
Fröjered. Vinnare i klassen: Elvira Åsberg

Nordens Ark berättelse_2017_Hökensås 5A
Hökensås 5A. Vinnare i klassen: Alva Lencke

Nordens Ark berättelse_2017_Häkensås 5B
Hökensås 5B. Vinnare i klassen Lukas Settergren

Nordens Ark berättelse_2017_Ekedalen
Ekedalen. Vinnare i klassen: Moa Andersson
       

Nordens Ark berättelse_2017_Valstad
Valstad. Vinnare i klassen: Klara Johansson

Nordens Ark

Jag och min klass 5C har varit på klassresa på Nordens Ark, torsdagen den 11 maj. Jag hade ställt min klocka lite extra tidigt på morgonen för att jag skulle hinna packa allt.

När klockan ringde klockan 06.20 gick jag och stängde av den. Då var klockan inte så jobbig att stänga av, utan den dagen var jag så taggad och spänd på att gå upp så jag nästan hoppade ur sängen när klockan ringde.

När jag hade stängt av väckarklockan så drog jag upp mina persienner. Jag hoppades att på att det skulle va någon solstråle framme men egentligen så visste jag redan att de aldrig skulle hända, för jag kollade olika väderappar hela kvällen innan och alla visade regn. Så jag tog på mig alla varma kläder jag hittade i min garderob, underställ, tjocktröja och regnkläder för att jag var inställd på att det skulle bli regnigt och kallt.

Jag gick ner och skulle äta frukost, vi hade inte så mycket i kylskåpet och jag var inte så hungrig för jag brukar inte vela äta så tidigt på morgonen så jag tog en risifrutti. Jag packade sedan in min mat och en extra tröja i min ryggsäck.

Mina kompisar stod utanför och väntade på mig för jag är alltid seg och vi hade bestämt att vi skulle mötas tio i åtta eftersom vi skulle samlas i klassrimmet klockan prick åtta. Men som vanligt är jag seg och kommer inte ut förens klockan tre minuter i åtta, så vi fick springa till skolan, tre stycken med tre fulla väskor. Det kändes som allt fika jag hade i väskan mosades.

Men vi kom i tid i alla fall. Dom jag gick med är två tjejer som jag alltid går med till skolan för dom bor nära mig men vi går inte i samma klass.

När jag kom in i klassrummet samlades klassen och på tavlan stod ett nummer som alla i klassen skulle lägga in om det skulle hända något. Efter en liten stund så skulle vi gå ut till bussen. I bussen var det varmt och mysigt och det pirrade i magen av nervositet. Jag tog upp mina hörlurar och tog på mig min nackkudde så att jag kunde slappna av lite för jag hade vart så spänd hela morgonen.

I våran buss var det ovanligt tyst för att var så många busiga och prattglada elever i. Efter cirka halva vägen så skulle vi stanna och få en fralla och festis. Det var det ända jag tänkte på eftersom jag var så pass hungrig, för jag åt knappast något till frukost. Men när vi kom dit fick alla som ville gå på toa och äta macka och dricka festis. Jag träffade då mina vänner från Hökensås så jag kunde säga några ord till dom. Det var kallt ute men det var ändå skönt att sträcka på sig och få lite frisk luft.

Sedan skulle vi gå in i bussen igen och åka iväg för en annan klass i vår buss skulle ha guidad tur nästan precis när dom kom dit, dom var till och med lite sena till den. Vi han i alla fall till våran guidetur. Alla klasser skulle ha en guidetur/catwalk och kolla på några speciella djur och få reda på lite fakta om de som till exempel vad dom äter, hur stora dom är, var dom lever och varför dom var utrotningshotade. När vi var och kollade på Amurleoparden så kom djurmatt bilen och stannade utanför leoparden och då hoppade leoparden ner från sitt träd och blev så nyfiken på att matbilen kom så den var precis bredvid oss förutom stängslet förstås. Men de skulle inte mata han precis då så leoparden blev lite sur och nästan försökte klättra upp på stängslet och rymma, det var jätte coolt. Jag fick massor häftiga bilder på den.

Det var intressant och få se de olika djuren och få veta mer om dem. Den guidade turen var ungefär en och en halv timme. Efter den guidade turen skulle vi äta och det gjorde vi i varghuset, där var det varmt och skönt. Det var skönt att sitta ner lite eftersom vi gått så långt med tunga väskor. Jag hade med mig pastasallad och festis och lite småkakor.

Hela klassen satt och åt tillsammans i en stund och efter det så hade vi fritt i ungefär tre timmar. Det första vi gjorde när det var fritt var att gå och kolla tigrarna. Jag gick ungefär med halva våran klass så det var svårt att bestämma vart vi skulle gå för alla ville ju gå till olika ställen. Tigrarna var jättefina och är verkligen mitt nya favoritdjur. Efter tigrarna tog vi gångvägen förbi leoparderna för vi har ett arbete i skolan och mitt djur jag skulle skriva fakta om var amurleoparden, den är superfin.

När vi hade gått runt en stund och kollat på de olika djuren, grodorna, röda pandan, leoparden, tigrarna och massa mer djur så började klockan bli mycket. Vi skulle samlas klockan kvart över tre vid ingången och ta bilder men vi gick dit en stund innan så vi han att köpa glass och kolla runt i butiken. Först hittade jag inget som kände för men ändå så ville jag ha ett minne där ifrån. Egentligen ville jag ha alla gossedjur som fanns där men jag har redan så många hemma så jag tyckte det var onödigt. Men tillslut köpte jag ett kortspel med bilder på djuren och ett mellanstort gossedjur som var en tiger. Efter vi hade vart i den lilla butiken så köpte jag en glass på ett café som var bredvid. Det passade med glass just då även om det inte var varmt ute så passade det perfekt just då för man var lite småtörstig och varm så det var jätteskönt.

Sedan tog vi en bild på allihopa som vart där och gick ut i bussen. Kunde knappt gå så ont hade jag i ryggen och mina ben var som spagetti.

På vägen hem stannade vi bredvid en mack och fick bulle och festis. Bussen var varm och småpratig men det störde inte mig någonting. På hemvägen lyssnade jag bara på musik och vilade. När vi var hemma igen så gick jag hem till mitt hus, för jag bor rätt nära så det var skönt. När jag kom hem var jag så trött så jag orkade knappt prata med min familj. Vi åt kvällsmat nästan direkt när jag kom hem och sedan somnade jag nästan direkt efter vi ätit, för det hade varit en så lång och rolig dag.

Tack så jättemycket för en underbar dag som skapat massor av härliga minnen för livet!

Elma Johansson Forsen 5C

Stäng Skriv ut