Hoppa till huvudinnehåll

Frågor och svar om internetbanken

Ett äldre par fikar tillsammans med andra ute i trädgården

Har du frågor om internetbanken? Sök bland våra frågor för att finna svar.

Ansluta/skaffa internetbanken

  • Du kan skaffa internetbanken på ditt närmaste bankkontor.

  • Du loggar in via Logga in-knappen högst upp till höger på sidan. Du kan logga in med Mobilt BankID, säkerhetsdosa eller BankID på kort.

  • Med internetbanken kan du sköta dina vanligaste bankärenden när du vill. Du kan till exempel betala räkningar, föra över pengar mellan egna och till andras konton, handla aktier och fonder och ansöka om lånelöfte i internetbanken.
    Testa internetbanksdemon här

Logga in

  • För att få hjälp med att logga in i internetbanken kan du använda den Hjälp som finns på sidan för inloggning i internetbanken.

    Du hittar Hjälpen i den svarta menyn högst upp till höger på sidan.

    Inloggning i internetbanken

  • Då har du fått en ny säkerhetsdosa som skiljer på inloggning och signering. Vid inloggning väljer du Appli 1 och vid signering väljer du Appli2 i säkerhetsdosan.

    Något kontrollnummer behövs inte längre eftersom engångskoden som du får vid inloggningen ersätter kontrollnumret och tillhörande svarskod.

  • Bankens kunder har börjat använda säkerhetsdosor som skiljer på inloggning och signering. Detta för att banken vill att våra kunder tydligare ska kunna skilja på när de låser upp dörren till banken och när de skriver under till exempel en räkning.

    När du byter ut din säkerhetsdosa ska du fortsätta att signera bankärenden som tidigare, exempelvis en ny mottagare eller en räkning. Men istället för att logga in med kontrollnummer och svarskod kommer du att använda en engångskod som säkerhetsdosan skapar.

    Banken har valt att låta kunder byta till de nya inloggningssättet när dosans livslängd är slut för att göra det så enkelt som möjligt för våra kunder.

  • Om tre felaktiga koder matas in i säkerhetsdosan, spärras/blockeras din dosa av säkerhetsskäl.

    Texten LOCK PIN eller BLOCKERAD syns då i säkerhetsdosans display.

    OBS! Det är viktigt att du inte trycker på säkerhetsdosans knappar när den har blivit spärrad/blockerad eftersom den kan bli totalblockerad, vilket betyder att den ej kan användas mer utan måste bytas ut.

    När säkerhetsdosan har blivit spärrad/blockerad ska den spärrhävas/deblockeras för att du ska kunna använda den igen.

    Det får du hjälp med på telefonbanken personlig service eller på ett bankkontor. Du ansluter dig till telefonbanken i internetbanken eller på närmaste bankkontor. Tjänsten är kostnadsfri.

    Sparbankerna kan ha avvikande tjänster/villkor. Hör med din bank vad som gäller för dig.

    Läs mer om våra säkerhetsdosor

  • Om det visas en batterisymbol i fönstret i säkerhetsdosan behöver du byta batteri. Detta gäller dock inte den ovala eller den stora säkerhetsdosan.

    Du behöver ett CR2032 litiumbatteri som finns i klock- och kameraaffärer.

    Har du försökt att byta batteri och säkerhetsdosan fortfarande inte fungerar är du välkommen in på närmaste bankkontor för att byta ut den mot en ny.

  • Om du behöver du hjälp med hur du använder säkerhetsdosan eller byter batteri i den får du hjälp genom att klicka på länken nedan. Klicka sedan på dosan som du har.

    Hjälp om säkerhetsdosor

  • APPLI är en förkortning för APPLIKATION och är en uppmaning att du ska välja en siffra i dosan.
    Två olika inloggningssätt används för den här dosan. Efter du har angett ditt personnummer, valt säkerhetsdosa och tryckt på Fortsätt visas det inloggningssätt du ska använda;
    -kontrollnummer och svarskod eller
    - engångskod.

    Logga in med kontrollnummer och svarskod

    1. Starta säkerhetsdosan med PIL-tangenten.
    2. I fönstret visas nu "PIN". Ange din personliga PIN-kod.
    3. I fönstret visas nu "APPLI". Välj siffran 2.
    4. I säkerhetsdosan ska du nu mata in det värde som presenteras för dig på datorskärmen efter rubriken "Kontrollnummer".
    5. I säkerhetsdosans fönster ser du nu din svarskod. Knappa in denna på datorskärmen i rutan med rubriken "Svarskod".
    6. Klicka på Fortsätt. Du är nu inloggad.

    Logga in med engångskod 

    1. Starta säkerhetsdosan med PIL-tangenten.
    2. I säkerhetsdosans fönster visas nu PIN. Ange din personliga PIN-kod.
    3. I fönstret visas "APPLI". Välj siffran 1.
    4. I säkerhetsdosans fönster ser du nu din engångskod. Mata in den i fältet för engångskod.
    5. Klicka på Fortsätt. Du är nu inloggad.

  • Du får hjälp att byta din trasiga säkerhetsdosa om du besöker något av våra bankkontor i Sverige eller
    ringer telefonbanken personlig service på telefonnummer 0502-185 00.

    Kontaktuppgifter till våra bankkontor 

    Kom ihåg att ha tillgång till den trasiga dosan när du kontaktar eller besöker oss.

  • Om du är orolig för att någon obehörig har fått reda på din kod till säkerhetsdosan bör du byta ut den.

    Hur du gör ser du i Hjälpen på inloggningssidan till internetbanken. Se till att välja en kod som du lätt kommer ihåg, men som samtidigt inte är för enkel att lista ut.

    Till hjälp för säkerhetsdosor

  • När du har glömt din kod till säkerhetsdosan är du välkommen att kontakta telefonbanken, personlig service eller besöka närmaste bankkontor för att få hjälp med din säkerhetsdosa.

Betala räkningar

  • En betalning blir avvisad om du inte har pengar på kontot när pengarna dras. Pengarna dras alltid från kontot bankdagen innan den dag du har angett som förfallodag så att mottagaren kan få sina pengar på räkningens förfallodag. Det görs ingen dragning efter förfallodagen även om pengarna kommit in på förfallodagen utan du behöver själv lägga till betalningen för bevakning på nytt.

    Om förfallodagen är en lördag eller helgdag dras pengarna från ditt konto två vardagar innan helgen och mottagaren får sina pengar i tid, dagen innan helgdagen.
     

  • Om du fått ett meddelande att du har en avvisad betalning, klicka på meddelandet så visas betalningen i betalningslistan till höger. Klicka på betalningen i listan så får du reda på orsaken till att betalningen blivit avvisad och kan ändra uppgifterna i betalningen. Vill du att betalningen ska betalas så fort som möjligt lämnar du fältet för förfallodatum tomt annars fyller du i nytt förfallodatum. Nu kan du godkänna betalningen på nytt eller ta bort den avvisade betalningen.

  • Du gör dina bank- och plusgirobetalningar när du är inloggad i internetbanken med din dosa eller BankID under menyn Betala/överföra – Bg/pg-betalningar. Här väljer du vilket konto du vill betala räkningen från och vem som är mottagare av betalningen.

    Är det en ny mottagare klickar du på texten Ny mottagare så att du kan ange bank- eller plusgironummer.

    När du fyllt i alla uppgifter klickar du på Lägg till-knappen längst ner på sidan. Har du lagt till en ny mottagare får du då godkänna den med dosan innan betalningen läggs till i mottagarlistan längst till höger på sidan. Du kan lägga till flera betalningar i mottagarlistan innan du godkänner betalningarna. För att godkänna betalningarna klickar du på knappen Till godkänna. Kontrollera att uppgifterna stämmer och godkänn med dosan.

    Du får en bekräftelse när du är klar med betalningarna. För att se vilka bank- och plusgirobetalningar som ska dras framöver går du in under menyn Betala/överföra – Kontohändelser översikt - Aktuella kontohändelser.

  • Du kan välja vilken dag mottagaren ska få betalningen, ett så kallat förfallodatum. Välj ett datum minst en dag framåt i tiden. Om valt förfallodatum är en vardag dras pengarna från ditt konto samma dag som de når mottagaren. Om valt förfallodatum är en lördag eller helgdag får mottagaren pengarna helgfria vardagen innan. Pengarna dras från ditt konto samma dag. Behöver du ändra något kan du göra det fram till dagen före valt förfallodatum.

    Om du vill att pengarna ska nå mottagaren så snart som möjligt ska du lämna fältet blankt och godkänna betalningen före klockan 10.00 en vardag. Godkänner betalningen efter klockan 10.00 en vardag får mottagaren betalningen nästa dag.

  • Du hittar uppgifter om dina betalda räkningar under menyn Betala/överföra – Kontohändelser översikt – Historiska kontohändelser. Uppgifter om betalda räkningar sparas i din internetbank i 18 månader.
     

  • Det går inte att ändra en betalning som är inlagd som en omgående betalning. Det går inte heller att ändra en betalning dagen innan förfallodagen.

  • Logga in i internetbanken och gå in under in under Betala/Överföra – Bg/pg-betalningar. I fältet för överföringsdatum fyller du inte i något datum utan lämnar det blankt.

  • Om du ska sätta in pengar till en annan persons bankkonto ska du göra en överföring och inte en betalning. För att göra en överföring, gå in under menyn Betala/Överföra – Överföringar – Överföringar konton.

  • Har ni ett gemensamt konto så ser både du och din partner transaktionen i kontohistoriken under menyn Startsida – Konton och lån översikt.

    Däremot är det bara din partner som ser själva betalningsbekräftelsen i sin egen internetbank under menyn Betala/Överföra – Kontohändelser översikt – Historiska kontohändelser eftersom det är din partner som gjort betalningen.

  • Ansök om autogiromedgivande då du är inloggad i internetbanken under menyn Betala/Överföra – Autogiro – Nytt Autogiromedgivande. Du hittar de företag som erbjuder autogiro och som du kan ansöka till i listan med sökalternativ.

E-faktura

  • Du anmäler dig till e-faktura under menyn Betala/överföra – E-faktura – Anmäl e-faktura. Du behöver vara inloggad med säkerhetsdosa i internetbanken.

  • När du har anmält till e-faktura kommer du att se avsändaren i översikten när du har mottagit din första e-faktura.

  • För att avanmäla en e-faktura går du in under menyn Betala/överföra – E-faktura. Klicka på betalningsmottagaren i listan. Du avanmäler dig genom att klicka på knappen Avanmäl.

  • Du kan se om du har betalt en e-faktura under menyn Betala/överföra – Kontohändelser översikt – Historiska kontohändelser. En betalning ligger kvar i historiken i 18 månader.

  • När du trycker på knappen visa öppnas e-fakturan i ett nytt fönster. Har du en pop-up blockerare på behöver du tillåta pop-up-fönstret för att kunna se det nya fönstret med e-fakturan.

  • När du får en e-faktura får ett meddelande om det på startsidan i din internetbank. Klicka på meddelandet för att komma till e-fakturan. Du kan också gå in under menyn Startsida – Elektroniska dokument för att se alla dina inkomna e-fakturor.

  • För att kunna anmäla dig till e-faktura behöver du vara ansluten till tjänsten internetbetalning. Men tjänsten internetbetalning kan du betala räkningar via din internetbank. Anslut dig till tjänsten under menyn Startsida – Beställa tjänster.

Konton och kontohändelser

  • Bokföringsdatum är den dag då en transaktion bokförs på ett konto i banken.

  • Transaktionsdatum är det datum då transaktionen sker, till exempel den dagen som du gör ett kortköp i butik.

  • Ett reserverat belopp är ofta ett kortköp eller ett kontantuttag. Det är mottagaren av pengarna som reserverar beloppet om du t ex har gjort ett kortköp. Vid ett köp eller uttag reserveras beloppet genom att det räknas från det tillgängliga beloppet på kontot. Köpet eller uttaget är ett reserverat belopp tills dess att beloppet är bokfört. Under tiden som beloppet är reserverat går det inte att se var transaktionen är gjord.

  • Saldo är summan av alla, i banken, bokförda transaktioner på ett konto.

  • Tillgängligt belopp är det belopp som är disponibelt på ett konto. Alltså det belopp som du kan använda för kortköp och uttag.

    Det tillgängliga beloppet påverkas av:

    - Beviljad kontokredit (är inräknat i tillgängligt belopp). 

    - Reserverat belopp, till exempel kortköp i affär (är inräknat i tillgängligt belopp). 

    - Framtida insättning, till exempel lön (är inte inräknat i tillgängligt belopp). 

     

  • Gå in under Ekonomisk översikt – Konton och lån översikt och klicka därefter på kontot så ser du alla transaktioner som gjorts på kontot.
    I internetbanken ser du information om kontotransaktioner 13 månader tillbaka i tiden. För att få fram fler transaktioner än de som visas kan du klicka på texten Visa alla och sedan bläddra genom att klicka på texten Nästa.
     

  • Om personen som gjort överföringen till dig inte skrivit något meddelande ser du inte vem som gjort överföringen.
    Bankkontoret eller telefonbanken personlig service 0502-185 00 kan hjälpa dig med fler uppgifter kring insättningen, exempelvis vilken bank den är gjord genom.

Överföringar

  • Du hittar dina stående och aktuella överföringar under menyn Betala/Överföra – Kontohändelser översikt – Aktuella kontohändelser. Klicka på fliken Överföringar.

  • Du gör en ny överföring genom att gå in under menyn Betala/Överföra – Överföringar – Överföringar konton. Här väljer du vilket konto som pengarna ska dras ifrån och vilket konto du vill göra överföringen till.

    När du fyllt i alla uppgifter klickar du på knappen Lägg till längst ner. Överföringen hamnar då i överföringslistan till höger på sidan. För att godkänna överföringen klickar du på Till godkänna. Du får en bekräftelse när du har godkänt överföringen.

  • Det finns olika typer av konton. Ett personkonto är ett Nordea-konto som består av ett personnummer. Ett plusgirokonto är ett konto som finns hos Plusgirot. Övriga konton är bankkonton.

    Ett clearingnummer anges i början av ett konto och skrivs utan bindestreck eller punkter. Vid personkonto eller plusgirokonto ska du inte fylla i clearingnummer.

    Tidaholms Sparbanks clearingnummer består alltid av fyra eller fem siffror. Börjar clearingnumret med en 8 ska du ange fem siffror annars ange fyra siffror.

  • Du hittar dina tidigare överföringar under menyn Betala/överföra – Kontohändelser översikt – Historiska kontohändelser. Klicka på fliken Överföringar.

  • Du lägger upp en stående överföring under menyn Betala/överföra – Överföringar – Överföringar Konton. En stående överföring är samma sak som en periodisk överföring. I rutan förfallodatum anger du första datum som du vill att den stående överföringen ska ske. Välj sedan hur ofta du vill att pengarna ska dras från frånkontot i rullisten Välj periodicitet.

Bankkort och betal- och kreditkort

  • Om du förlorar ditt kort ska du spärra det omedelbart. Inom Sverige ringer du 08 - 411 10 11 för att spärra ditt kort. Linjen är öppen dygnet runt. Ringer du från utlandet är numret +46 8 411 10 20.

  • Har du tappat bort ditt kort eller har det slutat fungera kan du beställa ett nytt kort via internetbanken under menyn Startsida – Kontakta oss.

  • Du hittar dina kreditkorttransaktioner under menyn Ekonomisk översikt – Kortöversikt. Klicka på kortets namn.

  • För att se det tillgängliga beloppet på ditt kreditkort går du till menyn Ekonomisk översikt – Kortöversikt. Här ser du kreditgräns och tillgängligt belopp på respektive kort. För ytterligare uppgifter om krediten klickar du på kortets namn.

Betala med kort på nätet - öppna/stäng för internetköp

  • För att kunna handla på internet behöver du öppna ditt kort för internetköp, det gör du enkelt i internetbanken.

    Så snart du har öppnat ditt kort för köp på internet kan du börja använda det på internet. Hos butiker som är anslutna till Mastercard SecureCode och Verified by Visa kommer du behöva bekräfta ditt köp med Mobilt BankID. Har du inte möjlighet att använda Mobilt BankID kan du istället bekräfta dina köp med lösenord och SMS.

  • - Logga in i internetbanken med Mobilt BankID eller säkerhetsdosa.
    - Klicka på ”Beställ tjänster” under rubriken ”Startsida”. Klicka sedan på ”Öppna/stäng för internetköp”.
    - Välj det kort du vill öppna. Det går endast att öppna ett kort i taget.
    - Klicka på ”Öppna”.
    - Du får en bekräftelse och ditt kort kan nu användas för köp på internet.
    - För att stänga ett kort för internetköp går du in på samma ställe som när du öppnar ett kort och klickar på ”Stäng”.

  • Har du inte möjlighet att använda dig av Mobilt BankID kan du istället bekräfta dina köp på internet med lösenord och SMS. Du väljer ett lösenord och anmäler ditt mobilnummer i internetbanken.

  • Tjänsten bygger på en global standard utvecklad av Mastercard och Visa. Mastercard kallar sin tjänst för Mastercard SecureCode och Visa kallar sin tjänst för Verified by Visa. Två namn för samma lösning med andra ord.
    Tjänsten innebär att du som kund använder Mobilt BankID eller lösenord och SMS för att bekräfta kortköp på internet i de butiker som är anslutna till tjänsten.

    Du ansluter dig till Mastercard SecureCode/Verified by Visa via internetbanken privat genom att öppna ditt kort för internetköp. Gå till Startsidan - Beställ tjänster - Öppna/stäng för internetköp. Du kan också hitta länken för Öppna/stäng för internetköp från sidan för Kortöversikt.

    Läs mer om att handla med kort på nätet