Vid Gällenäs gård i södra Dalsland odlar Anette och Peter van Schie hållbara, smakrika grönsaker i växthus sedan 2016.
Hon, en potatisodlardotter från Dalsland i bottnen, han, en tredje generationens tomatodlare från Holland, träffades ursprungligen på en hortonomkurs.

”Det var odlarkärlek på en gång”, berättar Anette van Schie. ”Potatis och tomat, de är väldigt nära släkt.”

Sin odlarerfarenhet har de både från Sverige och Holland, där de tidigare bott i fem år. Då jobbade Peter på ett fröbolag, som expert på tomat och aubergine, och Anette arbetade som blomstergrossist mot leverantörer i Sverige. Och fortfarande har de mycket kontakt med Holland i sina affärer och åker både på inköpsresor till gamla hemlandet och tar hjälp för sitt företag.

”Sverige är ett väldigt litet odlarland. Ibland är det brist på arbetskompetens och rådgivare och också företag som exempelvis kan reparera utrustning. Så vi köper mycket från utlandet”, säger Anette van Schie. Det är inte fy skam heller att hela Peters holländska familj arbetar inom odlarbranschen.

Miljön i fokus

Utöver tomater och potatis odlas på gården även paprika, gurka och aubergine. Och i allt som görs finns ett hållbarhetstänk.

”Istället för att använda olika bekämpningsmedel använder vi till exempel nyttodjur för att bekämpa skadedjur, säger Anette van Schie.

Och hållbarhet betyder även att vara rädd om platsen där de bor, så att senare generationer kan fortsätta att odla och njuta av marken.

”Vi tänker på hela kretsloppet, även utanför växthuset”, berättar Anette van Schie.

Det betyder att de värmer gården på ett miljömedvetet sätt, med lokalt producerad flis. De odlar plantorna i kokosjord, som återanvänds på åkern när odlingssäsongen är slut. Vatten och näring cirkuleras också, och istället för ekologiska eller konventionella gifter används nyttodjur för att bekämpa skadegörare.

”Sen arbetar vi mycket med klimatet så att vi håller svampar borta och vi jobbar med förebyggande åtgärder så vi inte får in sjukdomar i växthuset”, berättar Anette van Schie.

Hur kommer det sig att hållbarhet har fått så stor plats i deras företagande?

”Jag tror att det har att göra med hur man är uppfostrad. Både mina mor- och farföräldrar och Peters har varit väldigt noga med att man ska ta tillvara allting: Ta tillvara allt man kan från trädgården, aldrig slänga bort mat och att man ska vara rädd om platsen där man bor för eftervärlden och kommande generationer.”

Det är alltså inte fråga om någon modern nyck.

”Jag tror att väldigt många jordbrukare känner igen sig i det”, säger Anette van Schie.

Under säsong, skördar de tomat, paprika och aubergine två gånger i veckan och gurka två gånger om dagen.
Att kunna äta tomater direkt från plantan är en av höjdpunkterna med att vara tomatodlare, men likaså själva företagandet.

”Jag älskar Excel. Det säger så mycket om vad som händer i din odling att titta på siffrorna", säger Anette van Schie som tillsammans med sin man både varit finalist i Årets spjutspets (landlantbruk.se) och blev utsedda till Årets Företagare 2021 i Vänersborg (vanersborg.se).


”Jag tror aldrig att man slutar att odla när man väl börjat”, säger Anette van Schie.