Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S
Man arbetar på sin dator

BankID/e-legitimation - bevisa enkelt och säkert vem du är på nätet

Med e-legitimationen BankID kan du på ett säkert sätt uträtta dina ärenden hos banken, myndigheter och företag när det passar dig bäst. Du kan också skriva under avtal eller andra överenskommelser via internet.

BankID innehåller uppgifter om namn och personnummer och skyddas med ett personligt lösenord/pinkod som du alltid uppmanas att ange när du använder BankID för legitimering/inloggning eller underskrift. Du kan själv välja/ändra koden. BankID är en samverkan mellan tio svenska banker och Tidaholms Sparbank erbjuder BankID i tre varianter:  

 • Mobilt BankID – din e-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor. BankIDs säkerhets-app i AppStore eller i Google Play laddas ned till din Iphone eller Androidtelefon. Anslutning till Mobilt BankID sker sedan i internetbanken eller på bankkontoret.
 • Mobilt SäkerhetsID - säkerhetsID är lika säkert som Mobilt BankID och ger barnet tillgång till internetbanken ung och de tjänster som valts att aktivera.
 • BankID på fil - laddas ner från internetbanken och sparas på din dator.
 • BankID på kort - har ditt BankID lagrat på ett kort med chip och finns med eller utan foto. Med foto fungerar det även som ett vanligt ID-kort.


För att aktivera Mobilt BankID för utökad användning behövs ett kodkort med engångskoder. Kodkortet skickas automatiskt till den Svenska folkbokföringsadressen vid beställning av Mobilt BankID. Kunder utan officiell svensk adress behöver därför besöka ett bankkontor för att få ett tillfälligt kodkort.

Användningsområden

BankID kan du använda för legitimering/inloggning och underskrift hos företag och myndigheter som erbjuder e-tjänster. Några vanliga ärenden är:

 • Försäkringskassan - anmäl vård av barn, ansök om föräldraledigt. (Nu även som app du använder tillsammans med Mobilt BankID.)
 • Pensionsmyndigheten - information om och planering av pension
 • CSN - ansök om studielån  
 • Skatteverket - deklarera, kontrollera skattekontot och skriv ut personbevis  
 • Svensk Adressändring - gör flyttanmälan
 • Swedbanks och Sparbankernas internetbank - med BankID på kort och Mobilt BankID i mobil har du tillgång till samma tjänster som med säkerhetsdosan
 • Direktbetalningstjänsten - med Mobilt BankID och BankID på kort kan du slutföra köp på runt 500 olika e-handelsplatser

Kodkort för att aktivera Mobilt BankID  för utökad användning


För att aktivera Mobilt BankID för utökad användning behövs ett kodkort med engångskoder. Kodkortet skickas automatiskt vid beställning av Mobilt BankID och kan även beställas i internetbanken. Kodkorten kan bara skickas inom Sverige, till den officiella Svenska folkbokföringsadressen. Kunder utan officiell svensk adress behöver därför besöka ett bankkontor för att få ett tillfälligt kodkort.

Stäng Skriv ut