Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Så kan du bli en bättre arbetsgivare

En bra tjänstepension är en av de viktigaste löneförmånerna. Genom att välja en smart tjänstepensionslösning som också ser till de anställdas hälsa och trygghet kan du bli en ännu bättre arbetsgivare.

Business owner outside his bike shop

Tjänstepension för de anställda

1. Kollektivavtal

Antingen har man kollektivavtal vilket innebär en färdig lösning som administreras av pensionsbolagen. Ett kollektivavtal innebär också andra åtaganden och regler som inte bara gäller pensionen, till exempel att arbetsmarknadens parter styr många villkor.

2. Anpassat pensionssparande

Saknas kollektivavtal finns istället alternativet där du som arbetsgivare själv ordnar med en pensionslösning för dig och dina anställda, vilket innebär en större frihet. Du ger då dina anställda ett anpassat pensionssparande och kan kombinera det med olika försäkringar för sjukdom, sjukvård och olycksfall. Allt utifrån företagets specifika behov.

Hur löser du din egen tjänstepension?

Du som driver eget behöver också tänka på din framtida pension. Den allmänna pensionen baseras på den lön du som företagare tagit ut under ditt yrkesliv. Många företagare väljer att hålla ned sitt löneuttag och i stället ta ut utdelning från företaget. Det slår direkt mot den allmänna pensionen eftersom utdelningar inte är pensionsgrundande. För att få tjänstepension måste du själv sätta av till den via företaget. På samma sätt behöver du fundera på om du har det försäkringsskydd som du hade haft om du varit anställd.

Sätt upp en plan tillsammans med oss utifrån egna önskemål och företagets behov

 • Vår pensionsplan omfattar pension för företagets ägare och eventuella anställda.
 • Pensionssparandet kan tecknas med rätt till premiebefrielse, en försäkring som innebär att pensionspremierna fortsätter att betalas in även vid långvarig sjukdom.
 • Du kan också välja att lägga till andra försäkringar för trygghet som till exempel sjukförsäkring, sjukvårdsförsäkring, olycksfall och tjänstegrupplivförsäkring som ger ett ekonomiskt skydd till familjen vid dödsfall. 

Andra läser också

 • Pensionsspara i ditt företag

  Pensionsfrågor kan framstå som mer komplicerade för en företagare än för en löntagare, kanske för att alternativen är fler. Se det som en möjlighet och kontakta gärna din rådgivare för att diskutera vidare vad som passar just din situation.

  Så kan du som företagare pensionsspara
 • Pension - så funkar den och så kan du påverkar den

  Allmän pension, tjänstepension, premiepension – och eventuellt eget sparande. Så här funkar pensionssystemet och så kan du påverka hur stor den blir. 

  Så funkar pensionen