Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Aktieskolan - hur fungerar aktier?

Vad är en aktie? Är det bra att spara i aktier?  Hur fungerar aktier? Hur handlar jag med aktier? Om du är ny på området har du sannolikt en del frågor. I vår Aktieskola får du svaren. Aktieskolan är uppdelad i tre delar baserat på din erfarenhet.

Att vara aktiv och handla med aktier är något som lockar fler och fler. Kanske drömmer du om att bli rik på aktier? För att lyckas med dina placeringar och tjäna pengar på aktier är det viktigt att du engagerar dig i ditt sparande och följer med i aktiemarknaden. Skaffar dig kunskap om hur aktier och aktiehandel fungerar, samt de risker placeringar medför. 

I Aktieskolan kan du lära dig allt från vad en aktie är och vad du bör tänka på när du handlar, till hur en analys kan genomföras och hur bolag klassificeras.

Ta del av Aktieskolan och öka dina förutsättningar för att göra riktigt bra affärer!

I jakten på hög avkastning har aktier historiskt sett varit en gynnsam sparform. Stockholmsbörsen har under de senaste 25 åren stigit med i genomsnitt cirka 15 procent per år.

Aktieskolan ger dig även de verktyg du som investerare behöver för att kunna bilda dig en uppfattning huruvida om en aktie är köpvärd eller inte.

Aktieskolan är indelad i tre delar. Den första delen beskriver övergripande vad en aktie är, hur aktiemarknaden fungerar och vilken typ av aktiekonto som passar bäst utifrån just dina behov.

Aktieskolans andra del inriktar sig bland annat på hur du kan skapa en god riskspridning i din aktieportfölj och ger även en introduktion till hur du själv kan utvärdera om en aktie är köpvärd eller inte.

Den tredje och sista delen utgör en fördjupning i hur du kan minimera riskerna i ditt aktiesparande och beskriver av olika verktyg för hur du kan prognostisera en akties förväntade kursutveckling baserat på dess historiska rörelsemönster.

Varje del av aktieskolan avslutas med en quiz, där du som vill har möjlighet att testa dina aktiekunskaper.

Lycka till med investeringarna!

Lär dig mer om aktier

 • Nyss börjat med aktier

  Aktieskolans första del beskriver hur aktiemarknaden fungerar och för- och nackdelarna med aktier som sparform.

  Del 1 - Nyss börjat med aktier
 • Testat aktiemarknaden

  I andra delen görs en genomgång av flertalet parametrar som påverkar priset på en aktie.

  Del 2 - Testat aktiemarknaden
 • Van aktieplacerare

  Den tredje delen är en fördjupning kring hur du kan minimera riskerna i ditt aktiesparande och hur du kan prognostisera en akties förväntade kursutveckling.

  Del 3 - Van aktieplacerare