• Du måste först ha ett HSB Bosparkonto
  • Därefter kan du öppna ett HSB Fondkonto
  • Spara i en eller båda aktiefonderna.
  • Månadsspara och sprid riskerna över tiden. 
  • Du behåller dina bosparpoäng oavsett hur ditt fondsparande utvecklas.

Så fungerar HSB Fondkonto

Du måste först ha ett HSB Bosparkonto. Därefter kan du öppna ett HSB Fondkonto i Swedbank och börja spara i fonder genom att köpa fondandelar i någon av de två fonderna Ethica Sverige och Ethica Global som förvaltas av Swedbank Robur. Du kan spara små eller stora summor genom att sätta in pengar i en eller båda fonderna. Du kan göra engångsinsättningar eller starta ett regelbundet sparande så att ett belopp dras från ditt HSB Bosparkonto varje månad. Med ett månadssparande i aktiefonder sprider du riskerna över tiden.

Du kan även sälja fondandelar från ditt innehav. Utbetalning sker vanligen dagen efter att försäljningen har registrerats och beloppet förs alltid över till ditt HSB Bosparkonto. När du säljer dina fonder och har haft en vinst ska du betala 30 procents skatt på vinsten.

De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Oavsett utvecklingen på ditt fondsparande behåller du dina bosparpoäng så länge du inte tar ut dem från ditt bosparande.

Avgifter och kostnader

När du sparar i en fond betalar du en förvaltningsavgift. För de två etiska fonderna i HSB Fondspar är förvaltningsavgiften 1,25 procent per år. Avgiften tas ut löpande och är redan dragen när värdet på dina fondandelar redovisas.
Som fondsparare betalar du varje år 0,12 procent skatt på värdet av dina fonder.

Öppna HSB Fondkonto

Du kan själv öppna ett HSB Fondkonto om du går in under fliken Öppna konto på föregående sida. Där kan du välja att öppna ett HSB Fondkonto till dig själv eller till ditt barn, förutsatt att barnet har ett HSB Bosparkonto och du har dispositionsrätta för det kontot. Du kan också öppna ett HSB Fondkonto via vår internetbank, vår telefonbank med personlig service eller via något av våra kontor.

Till dig som redan bosparar i fonder

Då du öppnade ett HSB Fondkonto för att spara regelbundet anslöts ett autogiro för att föra över pengar från ditt HSB Bosparkonto till ditt fondsparande. Det autogirot kommer nu att omvandlas till en stående överföring istället (senast den 18 december). Du behöver inte göra något, ditt sparande kommer att fortsätta som vanligt med valt belopp och datum. Med en stående överföring blir det dock lättare för dig om du vill ändra på ditt sparande i framtiden, i inloggat läge kan du då ändra överföringsdatum, belopp eller avsluta överföringen.